Balvig: De 14 og 15 årige begår mindre kriminalitet

Der er blevet flere lovlydige 14-15 årige, som højst har stjålet en enkelt gang. Siden 2005 er antallet steget fra 39,4 procent til 48,3 procent

En ny undersøgelse viser, at ungdommen aldrig har været mere lovlydig. Desværre er gruppen af mere hærdede kriminelle ikke blevet mindre.

Der er blevet flere lovlydige 14-15 årige, som højst har stjålet en enkelt gang. Siden 2005 er antallet steget fra 39,4 procent til 48,3 procent. Det viser en ny undersøgelse som professor Flemming Balvig fra Københavns Universitet har gennemført.

Ifølge Balvig tænker de unge i dag mere på fremtiden end på at tilfredsstille deres behov her og nu.

Flemming Balvig står bag ungdomsundersøgelsen Lovlydig Ungdom, som har været foretaget siden 1979, og han oplyser til Ritzaus, at det nu for første gang er gruppen af lovlydige 14-15 årige, som er den største. Til gengæld er gruppen af hærdede kriminelle unge, som har begået alvorlig kriminalitet flere gange, ikke faldet i samme grad.

- Vi kan se, at hvis man har det dårligt i skolen, så stiger risikoen for kriminalitet. Konklusionen er, at hvis man vil mindske antallet af gengangere, så skal man lave indsatser, så de unge kommer til at fungere bedre i skolen, siger Flemming Balvig i Ritzaus.

Balvig forklarer videre til nyhedsbureauet, at mens børnene er små betyder forældrene mest trivslen, men for de 13-16 årige betyder skolen mest for den generelle trivsel og altså også for risikoen for at havne i kriminalitet.

- Jeg kan se, at der er stor forskel på, hvor godt børn trives i de enkelte klasser og skoler. I nogle klasser er der stort set ingen børn, som trives. Noget kan forklares med elevgrundlag, men langt fra alt. Det første vi burde gøre er at finde ud af, hvad forskellene skyldes, siger Flemming Balvig til Ritzaus