Debatindlæg: Bevar Vridsløselille, men som åbent fængsel.

Det er besluttet, at Statsfængslet i Vridsløselille skal lukke og erstattes med et nybygget og topmoderne fængsel på Falster. Det er i sig selv fornuftigt nok. Til december tages første spadestik, men man har glemt et par ganske vigtige forhold: Nemlig, at ikke så få af både de ansatte og indsatte er bosiddende i det storkøbenhavnske, og lukkes Vridsløselille, opstår der nye problemer i kølvandet herpå.

Som så mange andre, må ansatte i Vridsløselille også affinde sig med, at virksomheden flytter. Det går såmænd nok. Vi er mere bekymrede for de indsatte, for det er helt grundlæggende, når man skal bekæmpe ny kriminalitet, at de indsatte har kontakt med deres nære og ikke mindst deres børn. Vi har set talrige eksempler på, at indsatte ikke ønsker overflyttelse til åbent fængsel, men hellere vil forblive i det lukkede og langt mere restriktive Vridsløselille, hvor især besøgsmulighederne er langt ringere end i de to åbne fængsler Horserød og Jyderup, der ligger på Sjælland. I Vridsløselille er de tættere på familien!

 

Den håbløse sandhed er desværre, at nok bliver ganske mange københavnere sendt til afsoning i Horserød og Jyderup, men rigtig mange københavnere skal også afsone i åbne fængsler som Møgelkær udenfor Horsens og Sdr. Omme endnu længere væk. Det er slet og ret en rigtig dårlig forretning for Danmark og rigtigt skidt for de indsatte og deres muligheder for at slippe kriminaliteten efter endt afsoning. Det siger sig selv, at man skal man have en tro på fremtiden, så må familien ikke give fortabt. Har de ikke de økonomiske og personlige ressourcer til at komme på besøg i Sdr. Omme, er sandsynligheden for, at den indsatte forbliver kriminel desværre større.

I disse dage forhandles ny aftale for kriminalforsorgen, og vi skal i den forbindelse bede politikere og embedsmænd overveje muligheden for at bevare Vridsløselille som et åbent fængsel. Riv ringmuren ned og byg fængslet om. Vi mangler et åbent fængsel tæt på København. Vi ved godt, at det ikke er nemt at sælge denne idé, men den giver nu rigtig god mening. Nogle vil sikkert tilføje at i en tid, hvor fængslerne er stopfyldte, er alle kreative løsninger velkomne, men vi ønsker som sådan ikke mange flere fængselspladser, for det får ikke kriminalitetskurverne til at knække. Vi vil meget hellere have flere i fodlænke og samfundstjeneste, at korte domme gøres betingede, flere bliver prøveløsladt og så altså et åbent fængsel tæt på København. [Debatindlægget er bragt i Pol. 27. okt. 2012.]