DR: Kriminelle koster kassen!

investeringer i kriminalitetsforebyggelse vil kunne spare samfundet for milliarder og samtidig gøre gader og stræder tryggere.

<xml> </xml>

Forebyg kriminalitet – og spar milliarder lød det i aftes i DR´s Pengemagasin. De kriminelle er en kæmpe økonomisk belastning for samfundet – og måske langt større end de fleste er klar over.  Men investeringer i kriminalitetsforebyggelse vil kunne spare samfundet for milliarder og samtidig gøre gader og stræder tryggere. Det dokumenterede Penge Magasinet på DR1 på fornem vis.

-Det er ikke en økonomisk ansvarlig måde, vi bruger pengene på i dag. Der er slet ikke fokus på, hvad kriminalitet koster. Hvis man vidste, hvor dyrt det var, ville man begynde at bekæmpe kriminalitet mere effektivt med forebyggelse til gavn for både ofre og økonomien, siger Flemming Balvig til DR, der er professor i kriminologi på Københavns Universitet.

Ifølge DR kostede de kriminelle sidste år over ni milliarder kroner i direkte udgifter til f.eks. politi, anklagemyndighed, domstole og fængsler, og tæller man også indirekte udgifter til ofre, erstatninger for hærværk og tyveri og udgifter til tyverisikring, så kommer udgifterne formentlig op på et tocifret milliardbeløb.

26 procent af alle landets indsatte recidiverer inden for to år, men i de lukkede fængsler får hen ved halvdelen af de løsladte en ny fængselsstraf inden for de første to år af deres løsladelse.

En nedslående undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at 35 procent af dem, der kommer i fængsel modtager sociale ydelser. Men fem år efter de har forladt fængslet, er tallet steget til et sted mellem 40 - 50 procent.  

-  Hvis ambitionen med fængslet var, at det virkelig skulle få folk væk fra kriminalitet og få dem tilbage og leve et normalt liv, så er der langt igen, sagde forskningschef Torben Tranæs i programmet til DR.

Der er brug for mere uddannelse, hvilket Kriminalforsorgsforeningen også har peget på et utal af gange:
En massiv satsning på uddannelse og beskæftigelse i de danske fængsler ville kunne reducere de indsattes tilbagefald til kriminalitet med mellem 25 og 50 procent - og samtidig skabe færre sociale tilfælde. Det vurderer Flemming Balvig på baggrund af udenlandske undersøgelser.

Den tidlige forebyggelse tjener sig hjem mange gange.  Det dokumenterer en stor svensk undersøgelse fra UMEÅ.

- Meget forenklet kan man sige, at hvis vi satser kr. 500.000,- på et lille barn, der har problemer i skolen - og det er en stor satsning - lykkes det så i to procent at vende udviklingen til det bedre, så har den her investering kunnet betale sig, siger den svenske nationaløkonom Ingvar Nilsson til DR.


CASA Center for Alternativ Samfundsanalyse, har sammenlignet de svenske tal med danske forhold, og her lyder regnestykket, at en satsning på fire milliarder vil kunne give en besparelse i omegnen af 15-17 milliarder danske kroner.