EU rapport: Sygedage skyldes stress

Mere end hver anden sygemelding i alle EU-lande skyldes stress.

Mere end hver anden sygemelding i alle EU-lande skyldes stress. Det koster milliarder af kroner i medlemslandene, viser en ny rapport.

Det står jammerligt til med det psykiske arbejdsmiljø i EU. Tæt på 60 procent af alle sygemeldinger i EU-landene skyldes således stress. Det koster hvert år medlemslandene milliarder af kroner, viser en ny rapport fra Kommissionen i EU.

Frankrig alene skønner at have en årlig regning på mellem to og tre milliarder kroner som følge af stress. I Storbritannien er prisen 10 millioner tabte arbejdsdage hvert eneste år. Samlet set anslår rapporten, at de direkte omkostninger af stress løber op i fire procent af EU-landenes nationalprodukter. Det skriver portalen www.fagligt.eu., der blandt andre drives af FTF.

Den nye rapport fra Kommissionen viser, at den arbejdsrelaterede stress er steget i ni EU-lande de seneste ti år. Sverige er det eneste land, der klarer sig bedre i en nyere måling. Her sætter hele 68 procent af arbejdspladserne stress på dagsordenen. I Grækenland er tallet til sammenligning nede på seks procent.

Danmark ligger på en sjetteplads i statistikken, hvor både Norge og Finland klarer sig bedre.

Prisen for stressede og sygemeldte medarbejdere kommer ikke bag på FTF´s formand Bente Sorgenfrey. Hun opfordrer til, at der afsættes flere midler til at forebygge lidelsen.

-          Hver fjerde sygemelding er relateret til stress i Danmark. Derfor skal der sættes ind mod den berøringsangst, der har hersket blandt nogle ledere. Det kræver, at der afsættes midler til at forebygge problemerne, inden de opstår, siger hun.

Fra Kriminalforsorgsforeningens side vil vi opfordre direktoratet til at udarbejde en egentlig stresspolitik og dermed en national strategi inden for Kriminalforsorgens område, siger landsformand John Hatting.

Jeg ved, at man er opmærksom på problemet, men tror bestemt også, at vi vil kunne forebygge bedre med en stresspolitik i hånden, siger John Hatting.