FRA SYLTEKRUKKEN: Regeringens bandebekæmpelse er halvhjertet.

PERSONER FRA de kriminelle miljøer blev i 2010 idømt ikke mindre end 544 års fængsel. I 2009 var tallet 306 år. I 2009 var der 1.305 bandemedlemmer i Danmark. I 2010 er tallet oppe på 1.665.

<xml> </xml>

DEBATINDLÆG Af JOHN HATTING FORMAND FOR KRIMINALFORSORGSFORENINGEN.

Bragt i Politiken den 4. maj 2011.

PERSONER FRA de kriminelle miljøer blev i 2010 idømt ikke mindre end 544 års fængsel. I 2009 var tallet 306 år. I 2009 var der 1.305 bandemedlemmer i Danmark. I 2010 er tallet oppe på 1.665.
Seneste optælling fra februar 2011 viser, at 313 bande- og rockermedlemmerne nu enten er varetægtsfængslet eller i gang med at afsone en straf.
Det betyder, at de mere almindelige indsatte og i særdeleshed de svageste lades i stikken, idet de ikke fuldt ud får de besøg, udgange, gårdture, cellefællesskab, undervisning og beskæftigelse, som bidrager til resocialiseringen.
I forvejen har Kriminalforsorgen haft gedigne udfordringer med at tilbyde de indsatte meningsfuld beskæftigelse og ikke mindst undervisning. Her er altså ikke tale om et lille problem.
MINDRE RESOCIALISERING betyder flere kriminelle og mere kriminalitet. Det betyder desværre også flere ofre samt en millionregning i en tid, hvor vi skal bruge skattekronerne med omtanke.
Det koster altså en hulens masse penge for politi, domstole, kriminalforsorgen og andre at håndtere banderne, og derfor er det på høje tid, at politikere bevilger penge, så kriminalforsorgen kan adskille banderne på forsvarlig vis.
DET ER, som om de ansvarlige politikere holder sig for ørene og lukker øjnene, mens de beder til, at problemet løser sig af sig selv. Konsekvensen er, at de svageste bliver gidsler, mens banderne vokser sig stærkere i fængslerne.
Når vi i Kriminalforsorgsforeningen anbefaler bittesmå afdelinger til banderne, kan det lyde dyrt, men måske er det en god investering. Det er et velkendt fænomen, at bander i udlandet reorganiserer sig, når medlemmer fængsles, at de bedriver en del kriminalitet både i og uden for fængslet, at de rekrutterer nye medlemmer, samtidig med at sammenholdet styrkes, idet man er sammen hver dag året rundt.
Det betyder også, at modstanden mod det etablerede samfund mange gange øges, og skulle enkelte bandemedlemmer få den glimrende idé, at de vil ud af kriminaliteten, gør gruppepresset det ganske enkelt umuligt.
Det er ikke øllebrødsbarmhjertighed eller blødsødenhed, der gør, at vi anbefaler små afdelinger, hvor kontakten med andre med samme overbevisning er begrænset, og hvor afsoningen er tilrettelagt således, at de indsatte motiveres til at tage en uddannelse. Næh, vi ved bare, at viden, samfunds- og demokratiforståelse og reelle uddannelsespapirer er vejen ud af kriminalitet.
Nå, efter mange måneders pres hostede regeringen så sidste år op med 20 af de cirka 100 mio. kr., som er nødvendige, for at man i højere grad kan adskille banderne i fængslerne, men af uransagelige årsager er det nødvendige aktstykke ikke en gang blevet udarbejdet endnu. Gu' ve' om det er blevet glemt - eller blot røget i den nok så berømte syltekrukke.