FTF: Ansatte skal kunne sige fra!

Kun 14 procent af de danske lønmodtagere ved, hvornår og hvordan de offentligt må ytre sig med kritik af arbejdsgiveren, viser en undersøgelse fra FTF. Derfor vil formand for FTF Bente Sorgenfrey nu sende tillidsfolk på kursus i ytringsfrihed, så de kan rådgive deres kolleger om regler og fælder. Det er nemlig også de ansattes ansvar at beskytte borgerne og sige fra, hvis fx besparelser og fyringer fører til svigt af børn, ældre eller andre borgere, mener Bente Sorgenfrey.

Tillidsfolk på de enkelte arbejdspladser skal nu lære, hvordan og hvornår man må ytre sig med kritik af forhold på arbejdspladsen – så de kan rådgive deres kolleger eller selv tage bladet for munden. Det er blevet ekstra nødvendigt i en tid, hvor fyringer og besparelser især i den offentlige sektor gør det sværere at levere det nødvendige til borgerne, mener hovedorganisationen FTF.

Og langt de færreste lønmodtagere ved, hvornår de må råbe op og sige fra. Ifølge FTF’s seneste undersøgelse er det kun 14 procent af de 450.000 offentligt og privat ansatte medlemmer i forbundene under FTF, der kender reglerne på området.